Дали знаевте дека:

Кога Дијамантот “Надеж” бил дониран на институтот Смитсонијан, бил испратен преку поштата во САД.
Во 1958 година, златарот од Њујорк, Хари Винстон, го донирал 45,52 каратниот Дијамант “Надеж”, денес проценет на 350 милиони американски долари, на Смитсонијан. Тој толку верувал во американската поштенска служба, преку која редовно испраќал накит, што се одлучил преку неа да пренесе еден од највредните скапоцени камења во светот. Цената на регистрираната поштарина од прва класа изнесувала 2,44 американски долари (околу 15,80 американски долари денес); плус, Винстон платил дополнителни 142,05 американски долари (приближно 917 американски долари денес), за да го осигура за 1 милион американски долари. Дијамантот “Надеж” безбедно пристигнал на неговата дестинација. Смитсонијан сè уште го поседува оригиналното пакување со поштенските марки и иако пакувањето не е изложено, Дијамантот “Надеж” е.